Lapset · workworkworkworkwork · Yrittäjyys

Miten yhdistää perhe ja työ: case tuore yritys ja vauva 10 kk

Saatoin taannoin hehkuttaa, kuinka käväisin Kaupparekisterissä reilu kuukausi sitten ja perustin oman yrityksen. Hurjalla kuukauden kokemuksella kerron, miten työn ja perheen yhdistämisen saa sujumaan, kun hoidettavana on sekä yritys että 10 kuukauden ikäinen vauva.

tiskikoneessa
Töitä ei voi tehdä vauvan nukkuessa, koska vauva 10 kk ei juuri nuku. Sen sijaan vauva 10 kk haluaa seurustella, leikkiä särkyvillä esineillä ja kiivetä astianpesukoneeseen.

#1 Hanki mahdollisimman hyvä puoliso

Ei liene yllätys, että tämä kaikki on noin ziljoona kertaa helpompaa, kun puolet vetovastuusta on perheen toisella aikuisella. Omassa kuplassani tämä tarkoittaa sitä, että puoliso on valmis jäämään hoitovapaalle samalla kun itse saan hurauttaa aamuisin töihin.

#2 Hanki tarpeeksi joustava työ.

Vähemmän on enemmän: tee mieluummin neljä tuntia tehokkaasti töitä kuin kahdeksan tuntia välillä sormia pyöritellen ja kattoon tuijotellen.

Yksi syy siihen, miksi halusin perustaa yrityksen on se, että halusin itselleni työpaikan, joka joustaa silloin, kun jollekin perheenjäsenistä iskee flunssanorovirusallergia ja ymmärtää, että puolison pitää päästä luennoille iltaisin. Työn tekemistä helpottaa myös se, että voin tehdä sitä silloin kuin huvittaa, vaikka silloin, kun odottelen lapsen jalkapallotreenien loppumista.

#3 Harrasta ja ole elossa.

Vaikka podet huonoa omaatuntoa siitä, että et näe lapsia tarpeeksi, hanki joku sellainen työn ulkopuolinen harrastus, josta saat energiaa. Neulo sukkia, lue kirjoja, käy lenkillä, liity kuoroon. Ei väliä, kunhan tekeminen on hauskaa ja antaa enemmän kuin ottaa. Tällöin koet olevasi elossa etkä ruuhkavuosien orja.

Minä pyrin purkamaan työahdistukset mieluummin harrastuksiin kuin puolisoon tai lapsiin. Tänään vietin melkein tunnin omaa aikaa istumalla ruuhkabussissa. Olisin voinut tehdä töitä, mutta päätin käyttää kullanarvoisen aikani katsomalla Gilmoren tyttöjä kännykällä. Okei, ehkä se ei ole kovin kummoinen harrastus, mutta se paransi elinvoimaisuutta.

#4 Hyväksy, että jostain pitää tinkiä.

Vuorokaudessa on kuitenkin vain 24 tuntia, joten joinain iltoina Netflixiä kannattaa katsoa vain puoli tuntia kahden tunnin sijaan. Muista nimittäin myös nukkua, muuten et jaksa, kun flunssanorovirusallergia iskee. Kaikkea et ehdi tehdä kuitenkaan. Tällä verukkeella on täysin ok tinkiä välillä imuroinnista tai lattian pesemisestä. Siivota ehtii lopun ikäänsä, lapset ovat pieniä vain hetken. Meillä kyläilevät kaverit tietävät, että noudatan tätä siivouskohtaa joskus vähän turhankin orjallisesti.

#5 Yritä muistaa, että lapset kasvavat.

Jonain päivänä saat taas valvoa koneen ääressä aamuyön tunneille saakka ilman pelkoa siitä, että viereisestä huoneesta kuuluu minä hetkenä hyvänsä vaimea ja toiveikas ”äiti”. Ja jonain päivänä kysymys ”miten yhdistää perhe ja työ?” kuulostaa taas ihan järjettömältä kysymykseltä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s