On ilmoja pidelly · Valivali

Kesä, saat palata!

Viime viikolla talvi yllätti taas talvenvihaajan. Minut. On vuosittaisen talvenvihausbloggauksen aika.

fullsizerender-5
Pakkasta on juuri nyt noin neljä astetta. Olen vielä hengissä.

Talvi on toki kaunis vuodenaika kun sitä katsoo sisältä. Talvella voi hiihtää, lasketella ja käydä pulkkamäessä. Jos tykkää hiihtää, lasketella ja käydä pulkkamäessä.

Siinä keksimäni plussat. Miinuksia on pitkä lista.

– Kellojen siirrosta kellojen siirtoon jatkuva pimeys. Tätä tuskin tarvitsee selittää enempää.

– Auton lämmittäminen. Mitä kylmempää, sen hankalampaa on lähteä autolla mihinkään ex tempore. Puhumattakaan siitä lumivallista, joka kasvaa lumisateen mukana tuulilasiin sitä mukaa kun jäätä hinkkaa irti toiselta puolelta.

– Lämmityslasku, joka kasvaa vähintään 150 prosenttia siitä hetkestä, kun ensimmäiset yöpakkaset tekevät pihalla tuhojaan.

– Piha. Ihan kivahan sellainen on olla, mutta puolet vuodesta se on käyttökelvoton – täynnä mutaa, jäätynyttä mutaa, jäätä tai lunta. Miksi edes rakentaa kivoja istuskelupaikkoja ja kauniita kukkapenkkejä, kun niiden käyttöaste jää väkisinkin puoleen? Niin, ja mainitsinko jo lumityöt ja sen, kun aurausauto kippaa jäätyneen loskakasan suoraan pihalle?

– Pukeutuminen. Aamulla pääsee ensin taistelemaan itsensä ja lapsensa toppavarusteisiin, sen jälkeen jäätymään bussipysäkille toppavaatteista huolimatta. Sitten bussiin, jonka sisälämpötila onkin 25 astetta ja hetken kuluttua hikisenä takaisin ulos jäätymään. Eikä siinä kaikki: pahimmillaan koiratkin pitää pukea toppavaatteisiin, joita ne luonnollisesti vihaavat yhtä paljon kuin vauvat keskimäärin talvihaalareiden pukemista.

– Fyysiset oireet. Veikkaan, että talvenrakastajaihmiset eivät kärsi tästä ongelmasta. Kun ilma painuu pakkasen puolelle, limakalvot huutavat hoosiannaa, käsistä ja kasvoista kuoriutuu iho ja ulkona hengittäminen sattuu. Mitä kovempi pakkanen sitä enemmän haaveilen vesisateesta.

– Harrastukset kärsivät. Olisi nimittäin ihan kiva lenkkeillä, jos 1. kylmyys ei aiheuttaisi fyysisiä oireita. 2. ulkona voisi lenkkeillä. Siellä on nimittäin pirun liukasta. Tai sitten lumisohjo pakkaantuu vähintäänkin vauvanvaunujen pyöriin. Lisäksi lapsen jalkapalloharrastus siirtyy hieltä haisevaan jumppasaliin ja viulu pitää kääriä villakaulahuiviin, jotta se ei säikähdä säätä.

– Vauva. Toisin kuin ilmeisesti useimmat muut suomalaiset, minä en tykkää nukuttaa vauvaani ulkona pakkasella. Kahdeksankiloisen mytyn pukeminen säänkestävästi on muutenkin haasteellista, mutta kun vaunujen sisään vielä sataa loskaa ja räntää, vauva siirtyy sisälle nukkumaan. Itkuhälytinkään ei kestä räntäsadetta.

– Sosiaalinen elämä kärsii. Niin mikä sosiaalinen elämä? Odotan taas sitä hetkeä, kun aurinko alkaa keväällä paistaa, suomalaiset kanssaihmiset alkavat jälleen puhua ja hymyillä toisilleen ja ihmiset alkavat kyläillä toistensa luona. Siihen saakka kyyhötetään poteroissamme, koska on niin ihanan tunnelmallista värjötellä villasukat jalassa takan edessä  kylmää, pimeää ja ikävää.

Voisin jatkaa tämän listan kirjoittamista koko talven ajan, mutta en voi, sillä seuraavaksi jatkan lumitöitä.

Onneksi kalenteri muistuttaa: enää 1,5 kuukautta jouluun ja talvipäivänseisaukseen, enää 2,5 kuukautta ensimmäisiin kevätkylvöihin ja enää viitisen kuukautta kellojen siirtoon. Kyllä se tästä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s